Radiologie Quiz januari 2023

Please confirm you want to block this member.
Je zult niet langer in staat zijn:
Please note: Deze actie zal ook dit lid verwijderen uit je connecties en een rapport sturen naar de site admin. Please allow a few minutes for this process to complete.
Een bijkomend vraagje voor onze internisten… Welk antibioticum zouden jullie preferentieel gebruiken bij een patient met een dergelijke aspiratie pneumonie als er (nog) geen bronchio-alveolaire lavage is uitgevoerd of als de resultaten hiervan nog niet binnen zijn?
Goede vraag! De ISCAD (international society for Companion Animal Infectious Diseases) raden aan om in dit geval te starten met een combinatie van een fluoroquinolone (bv. enrofloxacine) OF cefoxitime SAMEN MET amoxycyline, ampicilline of clindamycine. Dit met het idee dat het fluoroquinolone (of cefoxitime) een goede dekking geeft tgo gram negatieve bacterien en de amoxycylline/ampicilline of clindamycine een goede dekking geeft tgo anaeroben. Bij aspiratiepneumonie betreft het vaker anaeroben.
Mijn eerste reflex was te grijpen naar doxycycline, maar igv sterk vermoeden voor aspiratiepneumonie zou dit dus niet voldoende zijn?
Ik wil mijn antwoord van hierboven wat nuanceren. Mijn antwoord was vooral voor de echt zware aspiratiepneumonie gevallen of pneumoniegevallen die algemeen zeer ziek zijn met risico (of mogelijke tekens van sepsis). In minder ernstige gevallen kan het voldoende zijn om maar met 1 antibioticum te werken. In geval van aspiratiepneumonie wordt dan eerder een beta lactam AB aangeraden zoals bv ampicilline of amoxycylline of een eerste generatie cefalosporine, omdat deze ook anaeroben dekken. Voor een gewone pneumonie (dus niet aspiratie) waarbij je vermoeden hebt dat er mogelijk een bordetella of mycoplasma verantwoordelijk is voor de infectie is doxycycline wel een goede keuze. OPGELET: het is ook belangrijk om te weten dat NIET elke aspiratiepneumonie gepaard gaat met een bacteriele infectie. Soms gaat het om een chemische reactie die ontsteking veroorzaakt, maar is de ontsteking steriel. Het is echter heel moeilijk (zeker zonder dat je een BAL doet) om in die gevallen te weten of er nu wel of niet een infectie aanwezig is. Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat er dus gevallen van aspiratiepneumonie zijn die helemaal geen AB nodig hebben. Ik wil je zeker aanraden om even het artikel te raadplegen dat is toegevoegd onder interessante literatuur bij de cursus – Responsible Antibiotic Use -. Het artikel met de ISCAD guidelines voor respiratory tract infections. Ga dat zeker eens een keertje lezen als je tijd hebt. Heel interessante info!