Radiologie Quiz Oktober 2024

In samenwerking met Dr Adrien-Maxence Hespel van de Universiteit van Tenessee bieden we volgende radiologie quiz aan. Het doel van deze casus is om te oefenen in het herkennen van radiografische tekenen en om een radiografische diagnose te stellen op basis van een korte beschrijving van de patiënt. In het laatste stukje volgt nog wat meer informatie over de behandeling.

Casus oktober 2024

Geschiedenis

12-jarige mannelijk gecastreerde Labrador-Border Collie kruising wordt aangeboden met acute lethargie, collaps en bemoeilijkte ademhaling. Lichamelijk onderzoek toont bleke slijmvliezen, een vertraagde capillaire vullingstijd en zwakke femorale pols. De systolische bloeddruk is 90 mmHg. 

Röntgen foto’s

Hieronder vind je de 2 Röntgen foto’s van het abdomen. Gebruik de pijltjes om erdoor te schuiven, of klik op de foto om te vergroten.

Wil je meer leren over spoed en intensieve zorgen?

Volg dan een van de volgende webinars:

Alle webinars worden opgenomen en blijven achteraf online beschikbaar. 

Leertraject ‘Spoed en Intensieve Zorgen’

Heb jij een bijzondere interesse in spoed en intensieve zorgen? Dan is het leertraject ‘spoed en intensieve zorgen’ misschien wel iets voor jou! Dit 1-jarige leertraject, in kleine groep, biedt een combinatie van fysieke leermomenten, praktijktraining (POCUS) en online leermaterialen, goed voor een totaal van 50 lesuren. 

Klik hier voor meer informatie en inschrijven. 

Verwante artikelen

Reacties

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Beste Geert,
    Deze hond heeft m.i. ascites, en op basis van de Rx’s denk ik aan een massa in de milt en dus een hemo-abdomen. Volgende stap zou voor mij zijn: aan het infuus leggen ivm hypovolemische shock, buikpunctie en bloedonderzoek, indien bloed spuit laten liggen om te kijken of het stolt (als het niet stolt is het een vrij bloed in de buik), pocus-echo, en gesprek met eig over wel/niet OK en dan bij groen licht buik openen, alle organen exploreren en dan wsch miltresectie. Ben benieuwd of dit inderdaad het verloop van deze casus was.
    Groet, Sonja

    1. Beste Sonja, heel goed!! Deze hond had inderdaad een hemoabdomen tengevolge van een bloedende miltmassa. Op echografie van het abdomen waren geen zichtbare metastasen aanwezig. Cytologie van buikvocht toonde rode bloedcellen en geen neoplastische cellen (maar we weten dat hemangiosarcomen weinig exfoliatief zijn en dus vaak niet te diagnosticeren zijn obv cytologie). Deze hond had ook hemorrhagische pleurale effusie en om deze reden werd hij toch sterk verdacht van een diffuus hemangiosarcoom. Helaas heeft de eigenaar gekozen voor euthanasie, dus hebben we de diagnose niet kunnen bevestigen.