Protein Losing Enteropathy bij de Hond: What we Know, What we Don`t know and What the Future Holds

Geert Paes · 2 juli 2022

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Protein losing enteropathy (PLE) is geen ziekte, maar een syndroom dat wordt gekenmerkt door een abnormaal verlies van serumeiwitten in het gastro-intestinale lumen. PLE kan verschillende onderliggende oorzaken hebben, zoals inflammatory bowel disease (IBD), lymfangiëctasie, neoplasie, crypteziekte enz. Honden met PLE hebben een gereserveerde tot slechte prognose, met slechts ongeveer 50% van de honden die langer dan 4 maanden overleefd. Diagnose van de onderliggende ziekte is cruciaal voor een correcte behandeling, maar kan soms moeilijk zijn, omdat endoscopische biopten soms te oppervlakkig zijn en chirurgische biopten een hoger risico op complicaties vormen bij patiënten met ernstige hypoproteïnemie. Behandeling van PLE bestaat traditioneel uit een aangepast dieet in combinatie met immunosuppressiva. Studies over honden met PLE die gunstig reageren op een aanpassing van het dieet alleen zijn de afgelopen jaren echter toegenomen, waardoor de vraag rijst of immunosuppressiva in alle gevallen nodig zijn. Verder tonen sommige studies dat lage vitamine D- en/of tryptofaanconcentraties in het bloed geassocieerd kunnen zijn met een negatieve prognose bij honden met PLE, maar specifieke protocollen voor suppletie van vitamine D en tryptofaan zijn momenteel nog niet beschikbaar.

In deze bijscholing leer je:

  1. Hoe je een hond met PLE correct moet opwerkene werken
  2. Weet welke behandelingsopties beschikbaar zijn voor honden met PLE en weet hoe u de beste behandelingsoptie kunt kiezen op basis van de onderliggende diagnose
  3. Weet welke systemische complicaties kunnen optreden met PLE, hoe deze complicaties te herkennen en hoe ze mogelijk te behandelen

De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules) en een eindexamen. Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Daarnaast krijg je interessante literatuur en kan je de handouts downloaden. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.

Type cursus: Ingesproken presentatie – handouts – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 1 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2023/0116): 2 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 35 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

About Instructor

Geert Paes

29 Cursussen

+244 ingeschreven
Niet ingeschreven

Cursus Includes

  • 9 Lessen
  • 1 Quiz
  • Cursus Certificate