Radiologie Quiz september 2023

In samenwerking met Dr Adrien-Maxence Hespel van de Universiteit van Tenessee bieden we volgende radiologie quiz aan. Het doel van deze casus is om te oefenen in het herkennen van radiografische tekenen en om een radiografische diagnose te stellen op basis van een korte beschrijving van de patiënt. In het laatste stukje volgt nog wat meer informatie over de behandeling.

Casus september 2023

Geschiedenis

Een 12 jaar oude, vrouwelijk gesteriliseerde, Europese korthaar wordt aangeboden met acute klachten van anorexia en lethargie sinds twee dagen. Lichamelijk onderzoek toont dat de kat 7% uitgedroogd is. Verder zijn er geen andere duidelijke afwijkingen aanwezig. 

Röntgen foto’s

Hieronder vind je de 3 röntgen foto’s. Gebruik de pijltjes om erdoor te schuiven, of klik op de foto om te vergroten.

Verwante artikelen

Reacties

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Beste Greet,

  De “spaghetti – sign” die via echo bevestigd werd als ‘splenocavalale vasculaire malformatie’ — hier had ik nog nooit van gehoord. Is dit congenitaal aangeboren en hier een toevalsbevinding of kan het te maken hebben met de case? Moet hier verder iets voor ondernomen worden an sich of niet?

  Bedankt!

  Magali

  1. He Magali,

   De ‘spaghetti sign is een term die in de laatste jaren gebruikt is beginnen worden en die typisch het volgende omschrijft: a well-defined, tortuous, tubular structure of soft tissue opacity within the left mid-abdominal cavity, lateral to the left kidney and caudal to the spleen seen on radiographs. Het wordt het meest frequent gezien bij oudere vrouwelijke gesteriliseerde katten en een studie met 18 katten heeft aangetoond dat dit geassocieerd was met splenocavale vasculaire malformatie –> dus in principe een splenosystemische shunt. Een splenosystemische shunt kan voorkomen bij katten als verworven shunt (tgv. portale hypertensie –> een studie met 33 katten met een splenosystemische shunt toonde dat bij 42% van de katten er aanwezigheid was van een hepatopathie die mogelijk geassocieerd was met portosystemische hypertensie), maar ze kunnen ook voorkomen als een ‘congenitale shunt’ en het klinisch belang ervan is niet helemaal duidelijk. Vaak wordt een spaghetti sign dus als toevalsbevinding gevonden. Het kan bij deze kat uiteraard niet uitgesloten worden dat de splenocavale vasculaire malformatie het gevolg is van de hepatopathie, al werden er op echo wel geen duidelijke tekens van portale hypertensie vastgesteld. Hopelijk beantwoordt dit je vraag. Een interessant artikel om evt te raadplegen is: Feline abdominal ultrasonography: what’s normal? what’s abnormal? Hepatic vascular anomalies (Griffin S et al, 2019): https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1098612X19856182