Wat is een “SUB”

Waar staat “SUB” voor?

SUB staat voor “Subcutaneous Ureteral Bypass device”.

Wat is een “SUB”

Een SUB is een medisch implantaat dat wordt gebruikt bij katten en honden met een ureter obstructie. Het bestaat uit 3 onderdelen:

• een katheter die in de nier wordt geplaatst (de nefrostomie katheter),
• een blaaskatheter en
• een verbindstukje (de “companion of Swirl port”) dat onderhuids de nefrostomie en cystotomie katheters met elkaar katheter verbindt.

Fig 1. De onderdelen van de SUB. De nefrostomie en cystotomie katheters verbonden door middel van de onderhuidse poort.

Waarom en wanneer wordt een “SUB” geplaatst?

De SUB wordt geplaatst bij katten en honden met een ureterobstructie die niet ongedaan gemaakt kan worden met conservatieve behandeling. Dit is meestal ten gevolge van een calcium oxalaat ureteroliet maar de obstructie kan ook het gevolg zijn van een strictuur of neoplasie.

Hoe werkt een SUB?

Tijdens een ventrale laparotomie wordt onder fluoroscopische of echografische begeleiding een katheter in het nierbekken geplaatst. Het is heel belangrijk dat deze katheter correct wordt geïmplanteerd om complicaties te voorkomen Daarna wordt er een katheter in de blaas aangebracht. De katheters worden verbonden met een onderhuids verbindingsstukje, de zogenaamde “swirl of companion port”. Door middel van de companion port kan het hele systeem gespoeld worden en kan er urine afgenomen worden voor kweek. Ook wordt tijdens de operatie nauwkeurig gecontroleerd dat er geen lekkage is rond de katheters.

Fig 2. Onderdelen van het SUB 3.0 systeem (Norfol Vet Products)
Fig 3. Intra-operatieve foto van de nefrostomie en cystotomie katheters verbonden met de Swirl Port.

Hoelang blijft de “SUB” zitten?

In principe blijft de SUB levenslang geïmplanteerd.

Zijn er mogelijke complicaties?

De SUB procedure is zeker niet zonder complicaties en een goede chirurgische techniek en nazorg zijn essentieel voor het voorkomen van intra en postoperatieve problemen. Zo kan er een knik in de katheters ontstaan met blokkade tot gevolg. Ook kan de katheter verstopt geraken met bloedklonters of gemineraliseerd materiaal en kan er lekkage ontstaan rond de poort of katheters hetgeen kan leiden tot een uroabdomen of subcutane urine lekkage. Chronische irritatie van de blaaswand en chronische urine infecties zijn ook beschreven.

Waaruit bestaat de nazorg?

Om lange termijn complicaties te voorkomen is het essentieel om de SUB regelmatig te spoelen. Dit gebeurt best onder echografische begeleiding en met een speciaal ontworpen spoel middel (tetra-EDTA). Het advies is om dit elke 3 maand te doen. Op dat ogenblik wordt er ook urine afgenomen voor kweek en kan bloed worden geprikt ter controle van de nierwaarden.

Fig 4. Spoelen van de SUB onder echografische begeleiding.

Wil je meer weten over ureterobstructie en hoe dit te behandelen?

Leden van Online Vet Training hebben toegang tot het protocol “ureterobstructie” van Dierenarts-specialist Geert Paes bekijken. Nog geen lid van OVT? Bekijk hier meer informatie!

Verwante artikelen

Reacties

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *