Forum Gegeven Antwoorden

  • Joachim Proot

    Beheerder
    4 maart 2024 at 01:39 In antwoord op: Chlorhexidine + alcohol

    He Ziggy,

    Het is prima om de huid eerst “huishoudelijk” schoon te maken met baktolin zeep en daarna te ontsmetten met een combinatie van chlorhexidine en alcohol. Een aantal commercieel beschikbare producten bestaan uit 70% isopropyl alcohol en 2% chlorhexidine (bijvoorbeeld chloroprep). Ik zou persoonlijk ofwel een commercieel product gebruiken waar de verhoudingen exact kloppen (zoals chloroprep), of eerst de huid desinfeteren met verdund chlorhexidine (met water) gevolgd door 70% isopropyl alcohol oplossing. Zelf chlorhexidine verdunnen met alcohol kan leiden tot ongewenste concentraties. Chlorhexidine wordt niet door alcohol geinactiveerd maar kan wel door bepaalde anionische bijproducten uit alcholol-rubs worden geinactiveerd (zie de volgende paper: Inactivation of chlorhexidine gluconate on skin by incompatible alcohol hand sanitizing gels – ScienceDirect).

    Groetjes,

    Joachim

  • Joachim Proot

    Beheerder
    23 februari 2024 at 01:00 In antwoord op: Bijkomende vragen cursus intestinale chirurgie

    Beste Ignas,

    Zie mijn antwoorden tussen jouw vragen:

    Hoeveel van de dunne darm kun je normaal zonder gevolgen wegnemen?

    – Experimenteel is tot 50% van de dunnen darm weggehaald zonder “short bowel syndroom”

    Hoe groot is de kans op lekkages?

    – 5-11% maar risico is hoger bij een patient die al een septische peritonitis heeft

    Wat geef je qua pijnbestrijding aan deze dieren (tijdens en na de operatie)?

    – Methadone 0.25mg/kg bij inductie en na 4 uur pijn score uitvoeren en obv daarvan kan je ofwel doorgaan met methadone elke 4 uur (0.25mg/kg) of buprenorphine (0.01 tot 0.02 mg/kg IV) elke 6 uur. Nsaid’s kunnen gegeven worden bij ongecompliceerde maagdarm operatie en paracetamol (10mg/kg IV) als er een contra-indicatie is voor nsaids.

    Indien je nog vragen hebt, laat het zeker weten.

    Groetjes,

    Joachim

  • Hoi Marina,

    Ik weet niet goed of ik in het Nederlands of in het Engels moet antwoorden dus doe ik het maar in het Nederlands. Op basis van de goede klinische respons op antibiotica denk ik dat er waarschijnlijk een bacteriele urine weg infectie speelt. Interessant dat je kweek steeds negatief is maar niet zo ongebruikelijk. In deze situatie zou ik eerst, bij terugkomen van de symptomen, een pyelocentesis uitvoeren om uit te sluiten dat we hier niet te maken hebben met een recidiverende pyelonephritis. Een biopt van de blaaswand zou ook kunnen helpen om de causale bacterie te vinden. In principe kan hypospadie het risico vergroten op recidiverende UTI’s maar kan ook asymptomisch verlopen. Ik denk daarom dat chirurgische correctie wel de overweging waard is.

    Succes ermee

    Joachim

  • Joachim Proot

    Beheerder
    24 mei 2023 at 13:16 In antwoord op: Galblaas

    Hoi Hilde,

    Ik denk niet dat de polyp de oorzaak is van de pijn maar dat deze wel aanleiding kan geven tot chronische cholecystitis met pijnklachten tot gevolg. In onderstaande case report wordt er een gelijkaardige situatie beschreven waarbij het ging om een E. Coli cholecystitis. Ik denk persoonlijk dat een cholecystectomy nog steeds de beste benadering is. In mijn ervaring is het dikwijls moeilijk om een chronische cholecystitis langdurig onder controle te krijgen zonder chirurgie. Als dit nog niet is gedaan zou ik zeker overwegen om de gal te kweken.

  • Joachim Proot

    Beheerder
    14 april 2023 at 07:27 In antwoord op: Kat met diepe staartwonde hoe behandelen onder verband?

    Hoi Hilde,

    Uiteindelijk moet de huid tijd krijgen om te remodelleren en sterker te worden en moet je tijdens deze periode automutilatie voorkomen hetgeen je nu al doet. Eventueel zou je dit proces kunnen versnellen door Fovia lichttherapie. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor nog niet sterk is maar in onze kliniek hebben wij hier wel goede resultaten mee.

    Joachim

  • Joachim Proot

    Beheerder
    10 maart 2023 at 15:12 In antwoord op: Neurologisch -musculair?

    Hoi Saskia,

    Het lijkt me dat deze hond alert blijft tijdens de episodes, hij kijkt rond en is zich bewust van zijn omgeving. Worden de epsiodes getriggerd door bepaalde stimuli of inspanning? Miscchien ook goed om myasthenia gravis uit te sluiten (als dit al niet gebeurd is) en een echo van het hart te laten uitvoeren. Is de zwakte progressief, daarmee bedoelende, begint hij bij de achterhand en wordt vandaar progessief erger?

    Joachim

  • Joachim Proot

    Beheerder
    25 februari 2023 at 12:43 In antwoord op: wat te doen bij teveel aan granulatieweefsel?

    Hoi Hilde,

    Interessante casus en ook wel wat frustrerend dat het allemaal wat langer duurt dan verwacht. Wanneer ik een wonde beoordeel doe ik dit altijd obv het TIME principe:

    T= Tissue. Ik zie geen necrose maar wel hypergranulatieweefsel.

    I= Infection/inflammation. Ik zie geen duidelijk bewijs van infectie of een biofilm (alhoewel dit wat moeilijker te beoordelen is obv fotos)

    M = moisture. Dit is moeilijk in te schatten obv je foto’s maar obv van het verhaal en de fotos schat ik in dat dit een licht tot matig producerende wonde is

    E= Edge. Ik denk dat ik een op basis van je fotos een mooie rand zie van neo-epithelisatie.

    De trage wondheling heeft dus waarschijnlijk te maken met het feit dat we hypergranulatieweefsel hebben waardoor het moeilijk is voor de neo-epithelisaitie rand om hierover te groeien.

    Ik ben het met Hilde (de Rooster) eens dat het een goed idee zou zijn om dit hypergranulatieweefsel chirurgisch te verwijderen om de wond genezing te stimuleren. Na de debridement zou ik persoonlijk werken met hydrogel (Kruuse hydrogel heeft ook nog polyhexanide 0.04% hetgeen antibacteriele eigenschappen heeft) gecombineerd met een niet-klevende primair gaas. Op basis van de vochtproductie van de wonde kan je een meolin bij een weinig tot matig producerende wonde of een schuimverband (Kruuse foam dressing) bij een sterk wond producerende wonde gebruiken. Antibiotica zijn in principe niet nodig.

    Tijdens de genezing zou je kunnen overwegen om Phovia te gebruiken. Dit is op basis van fluorescerende licht energie en kan gebruikt worden bij chronische wondes (Salvaccia et al., 2020). Ik heb hier persoonlijk weinig ervaring mee maar onze dermatologen zijn hier wel heel tevreden over. Een andere opties is om na de debridement een VAC systeem aan te brengen.

    Enfin, ik denk wel dat de wonde er komt maar een pro-actieve benadering in dit geval is wel op zijn plaats.

    Groeten

    Joachim

  • Joachim Proot

    Beheerder
    16 januari 2023 at 21:07 In antwoord op: Vetmedin bij Porto-systemische shunt

    Hoi Celia,

    Ik vroeg me af hoe ernstig de hartafwijking is en of er toch niet kan geopereerd worden bijvoorbeeld onder de begeleiding van een specialist diplomate anaesthesie? Het is namelijk zo dat verschillende studies hebben aangetoond dat patienten die succesvol geopereerd worden een betere lange termijn prognose hebben tov conservatief behandelde patienten (Greenhalgh et al., JAVMA 2010).

  • Joachim Proot

    Beheerder
    11 december 2022 at 20:22 In antwoord op: Fluoresceïne
  • Joachim Proot

    Beheerder
    11 december 2022 at 20:12 In antwoord op: Fluoresceïne

    Beste Leen,

    Wij bestellen dit via de apotheek van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. Dit wordt vooral gebruikt in de ophtalmologie. Komt in ampules van 5ml van een 10% oplossing. Normaal geef je eerst een testdosis van 2mg/kg en controleer je op allergische reactie voor een paar minuten en daarna de volledige dosis van 20mg/kg IV. Reacties zijn zeer zeldzaam maar wel niet onmogelijk.

    Groeten

    Joachim