Radiologie Quiz Februari 2024

In samenwerking met Dr Adrien-Maxence Hespel van de Universiteit van Tenessee bieden we volgende radiologie quiz aan. Het doel van deze casus is om te oefenen in het herkennen van radiografische tekenen en om een radiografische diagnose te stellen op basis van een korte beschrijving van de patiënt. In het laatste stukje volgt nog wat meer informatie over de behandeling.

Casus februari 2024

Geschiedenis

3 jarige vrouwelijke kip. 2 maanden geschiedenis van lethargie en gebrek aan eetlust.

Röntgen foto’s

Hieronder vind je de 2 Röntgen foto’s. Gebruik de pijltjes om erdoor te schuiven, of klik op de foto om te vergroten.

Verwante artikelen

Reacties

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik zie een vergrote krop, met vloeibare inhoud en een beetje vaste inhoud.
  Tevens mager, weinig bespiering. En veel eieren in ontwikkeling in de buik. Maar allen zonder noemenswaardige calcificatie. één ei met minimale calcificatie in de buurt van de cloaca te zien. En sommige lijken mij abnormaal gevorm.
  Andere buikorganen (darmen, maag) worden door de eieren weggedrukt.
  Lijkt mij een geval van chronische (gezien de duur vd klachten, de hoeveelheid eieren en vermagering) reproductie problemen / oophoritis.
  Met evt. secundair verminderde kroplediging, waardoor een vergrote krop zichtbaar is op de foto.

  1. Heel goed, Ninke! Je bevindingen zijn correct. Je kan verder een grote, kronkelige, tubulaire, weke delen opake structuur zien in de caudodorsale coeloomholte die het maagdarmkanaal naar ventraal en caudaal verplaatst en het meest suggestief is voor een pathologie aan de eileiders (bv. salpingitis of pyosalpinx). Er werd een salpingohysterectomie uitgevoerd en de vogel herstelde volledig.