Uitsluiten Voedselallergie met Eliminatietest

Canned pet food. Tasty food for dog or cat.

Deze Vet Info is vooral gericht op assistenten/paraveterinairen en eigenaars.

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: de allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huidklachten (jeuk en ontsteking) en/of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid).

Elk dier kan op om het even welke leeftijd een voedselallergie ontwikkelen. Bij sommige dieren wordt opgemerkt dat ze een bepaalde voedingsbron reeds vanaf het begin niet goed verdragen, terwijl bij andere dieren de allergie zich pas ontwikkelt nadat het dier gedurende jaren reeds die voedingsbron gegeten heeft.

Hoe sluit je een voedselallergie uit?

De enige manier om met zekerheid een voedselallergie uit te sluiten is door middel van een elliminatietest. Er is helaas geen enkele andere diagnostische test (zoals bv. een bloedtest) die betrouwbaar kan nagaan of een dier een voedselallergie heeft. Verder is er ook geen test die kan vertellen welk hypoallergeen dieet het meest geschikt is voor een dier. Om deze reden is het mogelijk dat het dier nog steeds klachten heeft met een bepaalde hypoallergene voeding, maar dat hij/zij met een ander type hypoallergene voeding (bv. ander merk) wel goed is. Geef dus niet te snel op!

Welke voedingen kunnen gebruikt worden voor een eliminatietest?

Er zijn verschillende types voeding (commercieel hypoallergeen dieet versus huishouddieet) die gebruikt kunnen worden bij een eliminatietest. Het belangrijkste hierbij is dat er gebruik gemaakt zal worden van een eiwitbron waarmee het dier nog niet eerder in contact gekomen is.

Er zijn twee types commerciële diëten:

 • Gehydrolyseerd dieet: een gehydrolyseerd dieet geniet meestal de voorkeur. Enkele voorbeelden: Royal Canin Analergenic, Royal Canin Hypoallergenic, Purina Pro Plan HA, Hill’s Z/D ultra.
 • Dieet op basis van een unieke eiwitbron: dieet met slechts 1 eiwitbron, waarmee het dier nog nooit eerder in contact gekomen is. Aangezien veel honden en katten in hun leven reeds in contact gekomen zijn met veel verschillende eiwitbronnen zijn deze diëten vaak niet zo geschikt (enkel geschikt indien met zekerheid geweten is welke eiwitbronnen het dier reeds in zijn leven gekregen heeft). Voorbeeld: Sanimed Clinical Choice Pure Duck

  Bij een huishouddieet moet de eigenaar zelf moeten koken voor het dier. Een huishouddieet kan nuttig zijn bij dieren met een slechte eetlust of voor ‘moeilijke eters’. Aangezien het echter moeilijk is om een volledig uitgebalanceerd huishouddieet te bereiden, wordt dit best in samenspraak met een voedingsdeskundige gedaan.

  Hoe gaat een eliminatietest te werk?

  Het is heel belangrijk dat je dier gedurende minstens 6 tot 8 weken exclusief het eliminatiedieet krijgt. Het is ontzettend belangrijk dat je hond/kat tijdens de eliminatietestfase (6-8 weken) absoluut NIETS anders te eten krijgt. Dit betekent ook GEEN snacks, geen tafelrestjes, geen medicaties met een smaakje, geen kauwsticks etc.

  Wat na de eliminatietest?

  Als er geen verbetering in klinische klachten werd gezien zal er op dit moment besloten worden om verdere diagnostiek of behandeling te doen of om een eliminatietest uit te voeren met een ander hypoallergeen dieet. Het is niet ongewoon om te zien dat een dier niet (of onvoldoende) verbetert met een bepaald hypoallergeen dieet, maar vervolgens wel verbetert met een ander hypoallergeen dieet.

  Indien de eliminatietest heeft geleid tot een verbetering in klinische klachten dan is geweten dat het dier een voedselallergie heeft. Op dit moment kan, besloten worden om verder te gaan met de voorgeschreven voeding of om een provocatietest te doen waarbij er elke 2 weken een specifieke voedingsbron terug wordt toegevoegd aan het dieet van het dier. Op deze manier kan exact achterhaald worden waarvoor het dier allergisch is.

  Het succes van een eliminatietest hangt voor een groot deel af van de eigenaar! Om je kans op succes te verhogen, hebben we een duidelijke infobrief voor eigenaars samengesteld die uitlegt waarom de test wordt uitgevoerd en wat belangrijk is.

  Verwante artikelen

  Reacties

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *